Gåstol vs Rollator

En gåstol är ett verktyg för funktionshindrade eller äldre personer som behöver extra stöd för att bibehålla balans eller stabilitet när hon går. Den brittiska engelska gemensamma motsvarande term för en gåstol är gå-ram, en generaliserat varumärke från Zimmer Holdings, en stor tillverkare av sådan utrustning och gemensamma reservdelar.

Gåstolar började dyka upp i början av 1950-talet. Den första amerikanska patentet tilldelades 1953 till William Cribbes Robb, i Stretford, England, till en enhet som kallas ”Gåstols bistånd”, som hade lämnats in till det brittiska patentverket i augusti 1949. Två varianter med hjul var båda tilldelade USA-patent i maj 1957, och den första icke-hjul design som kallades en ”walker” patenterades 1965 av Elmer F. Ries i Cincinnati, Ohio. Den första rullator för att likna moderna vandrare patenterades 1970 av Alfred A. Smith i Van Nuys, Kalifornien.  Den första gåstolen byggdes av sockerrör och utvecklades av Dannie H. kung, Ph.D. i Carlsbad, Kalifornien år 2009.

Ett altenativ till gåstolen är  är rollatorn , även kallad hjul rullator, som uppfanns av svenskan Aina Wifalk 1978, själv drabbad av sjukdomen polio. Även ursprungligen ett varumärke , ” rollator ” har blivit en generaliserat varumärke för hjul rollatorer i många länder , och är också den vanligaste typen av rullator i flera europeiska länder. Hitta din egen rollator hos seniortoo.com.

Rollatorn består av en ram med tre eller fyra stora hjul , styre och en inbyggd sits , som tillåter användaren att stanna och vila när det behövs . Rollatorer är också ofta försedda med en shoppingkorg . Rollatorer är oftast mer sofistikerat än vanliga vandrare med hjul . De är justerbara i höjdled och är lätta , men ändå kraftigare än vanliga vandrare . Styret är utrustade med handbroms som kan lyftas eller tryckas nedåt för att omedelbart stoppa rollatorn . Bromsarna kan även användas i manövrering rollatorn ; genom att bromsa en sida samtidigt som du vrider rollatorn mot den sidan en mycket snävare svängradie uppnås . Sök mer info om hjälp med rollatorer här.

 

Lämna ett svar